Čiščenje zobnega kamna

Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen so kalcificirane mehke zobne obloge. Kako zobni kamen nastane? Mehke zobne obloge se v ustih tvorijo ves čas. Če v roku 48 ur ne odstranimo mehkih oblog, začnejo kalcificirati in tako nastane zobni kamen. Nastajati začne pod vplivom mineralizacijskih procesov. Odvečen kalcij iz sline se združi z mehkimi zobnimi oblogami.

Kje se zobni kamen najpogosteje nahaja?

Poznamo zobni kamen nad dlesnijo, ki je videti kot kremasto bela do temno rumena ali rjava masa srednje trdote, ki ustvari mikroskopske žepe, v katerih so obsežna gojišča bakterij. Količina zobnega kamna je odvisna od količine zobnih oblog in od funkcije žlez slinavk, zato ga največ najdemo ob izvodilih žlez slinavk- na jezični strani spodnjih sprednjih zob in na ličnih straneh zgornjih zadnjih zob.

Zobni kamen pod dlesnijo!

Poznamo tudi zobni kamen pod dlesnijo, ki ni viden, zaznamo ga s sondiranjem in je lahko viden na rentgenskem posnetku. Če dlesen umaknemo tako, da popihamo v žep oz. jo umaknemo z inštrumentom, se vidi rjavkasta do črna kalcificirana trda masa s hrapavo površino.

Zobni kamen se ne pojavlja pri vseh ljudeh enako pogosto. Njegov pojav je odvisen od pogostosti čiščenja zob, gladkosti zoba in sestave sline. Če slina vsebuje veliko kalcija in fosfata, ki povzročita mineralizacijo mehkih zobnih oblog, se pojavlja pogosteje.

Zobni kamen slabša zdravje obzobnih tkiv, ker je hrapav in je idealno oprijemališče za nove zobne obloge, ki povečujejo vpliv bakterijskega plaka. Dlesni postanejo pordele, otekle in krvaveče ob dotiku, zato moramo biti posebej pozorni na krvaveče dlesni med ščetkanjem. Zato je zobni kamen vedno potrebno odstraniti.

Pogostost odstranjevanja zobnega kamna je odvisna od posameznika do posameznika.

Beljenje zob
za
90€

Ni potrebno, da izgledajo vaši zobje popolnoma beli, proces lahko zaključimo pri vam sprejemljivi in ugodni svetlosti.

Totalna zobna proteza
samo
320€

Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti ter predstavlja zadovoljivo in poceni rešitev za oskrbo brezzobe čeljusti.

Vas zanima več o čiščenju zobnega kamna? Naročite se že danes.