Koreninsko zdravljenje zob – Endodontija

Koreninsko zdravljenje zoba se večinoma izvaja v primeru vnetij kosti ob vršku korenine zoba.

Zdravljenje koreninskih kanalov je praviloma neboleče in lahko učinkovito reši zobe pred propadom.

Pri zdravljenju uporabljamo tudi aparate za strojno širjenje koreninskih kanalov, ultrazvočno širjenje in razkuževanje koreninskih kanalov, za elektronsko določanje dolžine koreninskih kanalov. Redko lahko pozdravimo zob le z enim obiskom, običajno jih je potrebnih več. Ko so koreninski kanali čisti in zob ne boli, koreninske kanale z različnimi tehnikami napolnimo s posebnimi polnili. Prav je, da tak zob spremljamo in kontroliramo, dokler je v ustih. Za zobe, ki smo jih zdravili pri nas, vodimo evidenco spremljanja vaših zdravljenih zob. Zdravljenje koreninskih kanalov je praviloma neboleče.

Globoki karies

Kadar zdravimo koreninske kanale zaradi globokega kariesa in je zobna pulpa še živa, poseg vedno izvedemo pod anestezijo. Kadar je zobna pulpa odmrla, anestezija ni potrebna in tako zdravljenje koreninskih kanalov ni boleče.

Verjetnost uspeha pri koreninskem zdravljenju ni predvidljiva in je odvisna od vrste dejavnikov npr. obsega vnetja ob vršku zoba, števila koreninskih kanalov, njihove oblike, notranjega dentinskega kariesa, …

Zobna pulpa oz. živec, ki se nahaja v notranjosti zoba ni edino živčno tkivo, povezano z zobom. Živčni končiči se nahajajo tudi v kosti, ki zob obdaja. V kolikor je proces, zaradi katerega je bil tudi odstranjen živec iz zoba precej napredoval, se lahko bolečina pojavi tudi po odstranitvi tega živca.

Vsako zdravljenje zaključimo z začasno zaporo. V kolikor v doglednem času zob(a) ne bi ustrezno oskrbeli s zalivko, morebitno koreninsko nadgradnjo ali prevleko, obstaja precejšnja verjetnost, da se po koreninskem zdravljenju oslabljeni zob zalomi.

Beljenje zob
za
90€

Ni potrebno, da izgledajo vaši zobje popolnoma beli, proces lahko zaključimo pri vam sprejemljivi in ugodni svetlosti.

Totalna zobna proteza
samo
320€

Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti ter predstavlja zadovoljivo in poceni rešitev za oskrbo brezzobe čeljusti.

Vas zanima več o koreninskem zdravljenju zob? Naročite se že danes.