Zobne zalivke, plombe

Zobne zalivke

Plombe v barvi zoba so varnejša in bolj privlačna alternativa starim amalgamskim plombam. Kompozitne bele plombe uporabljamo pri popravilu zob s karioznimi defekti ali pa z njimi zamenjamo izrabljene in neustrezne stare plombe. Na voljo imamo velik izbor odtenkov belih plomb, tako lahko zobozdravnik z natančnim usklajevanjem barve novih belih plomb z barvo vaših zob naredi bele plombe, ki so skoraj nevidne. Kompozitne obnovitve so varne in učinkovite ter končane v enem obisku. Če boste odstranili amalgamske zalivke in jih zamenjali z belimi, boste imeli prijetnejši, zdrav in bolj naraven nasmeh.

Porcelanske zalivke (inleji) ali onleji so polnila iz porcelana, ki se prilegajo v ali na zob. Te svetujemo, kadar je premalo zobne strukture za predvidljivo podporo bele zalivke, vendar pa je še dovolj zoba, da še ni potrebno izdelati porcelanske prevleke, ki je indicirana pri bolj uničenem zobu.

Porcelanski inlej / onlej se največkrat dokonča v dveh do treh sejah. Pri prvem obisku se odstrani gniloba ali stara plomba. Odvzame se natančen odtis zoba in vstavimo začasno belo zalivko oziroma začasen cement. Naš zobotehnik nato s pomočjo računalniškega skeniranja in izdelave 3D modela ustvari po meri izdelan porcelanski inlej ali onlej v laboratoriju. Druga seja je nekaj dni kasneje, ko inlej ali onlej samo še prilepimo na zob. Porcelanski inlej/onlej se popolnoma prilega zobu, natančnost izdelka je do 40 mikronov in tesni z vseh strani.

Velika prednost porcelanskih inlejev in onlejev je, da so veliko bolj trpežni kot bele zalivke in so obstojni tudi do 30 let. Zalivke večkrat zmanjšajo moč zoba, medtem ko lahko inlej/onlej praktično moč zoba poveča.

Zalivanje in plombiranje zob

Začasne plombe imajo namen zapore zoba pri zdravljenju in zaščiti zob v času do dokončne oskrbe, kadar je potrebno zaradi drugih posegov ali okoliščin dokončno oskrbo zoba odložiti.

Stalne plombe naredimo, kadar nam razmere dopuščajo dokončno oskrbo zoba s plombo.

Za zdravljenje majhnih, površinskih kariesov, popravilo majhnih defektov in nepravilnosti ter popravilo manjših estetskih nepravilnosti v obliki in barvi zob uporabljamo minimalno invazivne metode (minimal invasive therapy, microinvasive therapy) odstranjevanja kariesa s posebnimi svedri za minimalno invazivno preparacijo ali specialnim peskalnikom, ki izčisti le karies ali odstrani staro belo plombo, zdrava zobovina pa ostane nedotaknjena (air abrasion).

Kot material izbora uporabljamo visokokakovostne kompozite. Takšni posegi so praviloma neboleči tudi brez anestezije.

Obsežnejši karies, zlom zoba ali menjava večje plombe zahtevajo obsežnejšo preparacijo ter bolj zapletene tehnike izdelave plomb. Če poseg opravljamo na mrtvem zobu, so posegi neboleči. Pri živih zobeh pa se individualno odločamo o anesteziji glede na občutljivost pri vrtanju. Ljudje smo različno občutljivi za bolečino, zato je pacient tisti, ki pove, ali potrebuje anestezijo.

Beljenje zob
za
90€

Ni potrebno, da izgledajo vaši zobje popolnoma beli, proces lahko zaključimo pri vam sprejemljivi in ugodni svetlosti.

Totalna zobna proteza
samo
320€

Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti ter predstavlja zadovoljivo in poceni rešitev za oskrbo brezzobe čeljusti.

Vas zanima več o zobnih zalivkah? Naročite se že danes.