Pogosta vprašanja

Ordinacija se nahaja v pritličju poslovne stavbe in ima samostojen vhod s strani semaforiziranega križišča.

K zobozdravniku ne gremo le takrat ko boli zob. Zobobol že dolgo ni več edini vzrok obiska pri zobozdravniku. Ohraniti zdrave zobe in obzobna tkiva je želja vse več ljudi, zato obiščejo svojega zobozdravnika tudi takrat, ko jih v ustih še nič ne boli. Zobozdravnik natančno pregleda pacienta in mu pojasni stanje v njegovih ustih. Predlaga mu zdravljenje, pojasni, zakaj je treba kak zob odstraniti iz ust, in ga seznani z možnimi rešitvami njegove bolezni.

Z zobom, ki boli zagotovo nekaj ni v redu. Potreben bi bil kontrolni rentgenski posnetek , ki bo morda dal odgovor na vprašanje. Vedeti morate, da je uspešnost zdravljenja pri kočnikih 60-80% pri enokoreninskih zobeh 70 – 90% povzeto po podatkih iz strokovne literature, odvisno od metode zdravljenja, diagnoze pred zdravljenjem in seveda odgovora Vašega organizma. Svetujem vam obisk zobozdravnika, da ugotovita vzrok bolečin in se odločita za ustrezno terapijo.

Kratka in ostra bolečina med zvečenjem in uživanjem hladne hrane je lahko posledica nepopolno zlomljenega zoba. Dokler je še odlomljen košček na svojem mestu, je težavo mogoče rešiti s plombo. Če zob po poškodbi ni občutljiv na zrak je največrat poškodovana le trda zunanja plast (sklenina). Če se odlomi košček sklenine takojšnja oskrba ni potrebna. Kadar se zob zlomi toliko, da je prizadeta njegova globja plast, se ob izpostavitvi zoba zraku ali hrani pojavijo bolečine. Takoj je treba poiskati pomoč.

Spremenjen način prehranjevanja sodobnega človeka je povzročil, da se je zmanjšala potreba po močnih čeljustih za žvečenje. Zato je oblika čeljusti modernega človeka mnogokrat premajhna za modrostne zobe. To je povzročilo, da modrostni zobje dostikrat neustrezno izraščajo. Nepravilno izrasli oziroma neizrasli modrostni zobje pa vam lahko povzročajo občasne ali stalne bolečine, okužbe perikoronarnega tkiva, nastanek folikularne ciste, zaradi neustrezne smeri izraščanja lahko povzroči tudi raztapljanje kosti ob sosednjem zobu ali celo raztapljanje sosednjega zoba, zaradi neustreznega položaja pa je lahko oteženo tudi njihovo čiščenje, kar vodi do nastanka zobne gnilobe. V primeru, da vam modrostni zobje delajo težave, vam svetujem, da se pogovorite z vašim zobozdravnikom o njihovi odstranitvi.

Lep nasmeh ni samo dar narave, ampak tudi rezultat našega vsakodnevnega truda.

Ampak ali znamo sploh pravilno čistiti zobe? Ali je pravzaprav dovolj, da si jih umivamo dvakrat dnevno po dve do tri minute? Kdaj je sploh potrebno zobe umivati? Kaj še potrebujemo za izvajanje najboljše ustne nege? Kdaj vemo, da so zobje dovolj umiti? Katera ščetka je najboljša? Katero zobno pasto naj uporabljam?…takšna in podobna vprašanja dobivamo vsak dan v naši ordinaciji. Če vas zanima, berite naprej.

Izbira zobne ščetke zavisi od samega pacienta, njegovega zobnega statusa (prevleke, implantati, snemni protetični izdelki…), paradontalnega zdravja (vneta dlesen, globoki žepki, večji medzobni prostori…), splošnega zdravja (sistemske bolezni), razvad (kajenje, pitje kave, gaziranih pijač…)…

Predvsem naj velja, da naj zobna ščetka ne bo pretrda, saj mehke obloge lahko odstranimo tudi z mehko ščetko, trdih pa z trdo ne moremo, ampak lahko z nepravilno uporabo samo mehansko poškodujemo zobna tkiva.

Močno priporočamo tudi uporabo električnih ščetk, saj so bolj učinkovite in čiščenje je enostavejše, poleg tega pa še z masažo dlesni pripomorejo k zdravju obzobnih tkiv.

Za zobno pasto naj velja, da je le kemična podpora in da je na prvem mestu mehansko odstanjevanje zobnih oblog. Najbolje, da si izberete zobno pasto, ki vam ustreza in jo radi uporabljate. Saj ob dobri in pravilni ustni negi niti ne boste potrebovali zobnih past, ki pripomorejo k lajšanju takšnih in drugačnih težav (občutljivost na temperaturo, vnetje dlesni…) Predvsem pa odsvetujemo uporabo t.i. belilnih zobnih past z abrazivnimi delci.

Ko imate izbrano primerno zobno ščetko, jo morate začeti le še pravilno uporabljati. Obstaja več različnih tehnik čiščenja. Mi priporočamo najenostavnejši, a zelo učinkovito: od roza proti belem! Nežno drsite z ščetko navzdol oz. navgor, od dlesni do zob, na vsakem mestu nekaj potegov in ne pozabite na zadnjo stran zob! Med čiščenjem se osredotočite nanj in ne počnite drugih stvari. Deset minut čišščenja, med oblačenjem in pripravljanjem kave, je veliko manj učinkovito kot dve minuti pravilnega čiščenja!